Followers

Thursday, October 19, 2017

Resepi Mashed Potatoes Gebu dan Senang.

Hai 
Kalau korang western lover mesti suka entry ni..
been doing side dish ni quiet a Lottt..hihi
so kali ni myna nak share resepi homemade mashed potatoes
yang gebu dan paling penting senang nk buat..
memang xrenyah!



myna takda la pandai masak..
tapi sukaaa belajar resepi2 mengikut selera en suami kita
so far mmg dia bagi double thumbs up untuk mashed potatoes ni ^_^
hint sedap lettew, sebabnya..dia mmg pengkritik paling tegas bab makanan ni


ok, bahan-bahannya mudah je ::

- Kentang (kentang ni kalau nk lagi sedap guna kentang jenis US, tp kalau nk guna kentang biasa  holland pn okay).
-Susu full cream
-Butter
-Black pepper
-Garam



Cara-caranya :

- Peel off dulu kentang, kemudian rebus kentang sampai empuk (kalau nk cepat empuk tutup periuk masa rebus tu)
- Bila kentang da empuk, toskan.
-Kemudian lenyekkan kentang, kalau guna mixer pn boleh- tekstur lagi halus dan lembut.
- Sudah halus, masukkan butter(suhu bilik) dan gaulkan sampai sebati, gaul lembut-lembut je butter akan larut dlm kentang dan terus bagi tekstur gebu.
-Perasakan dengan black pepper dan garam sesedap rasa.
-Last skali letak susu cream mengikut citarasa..tidak terlalu banyak-fungsi dia nk sebatikan bahan2 tadi dan mashed potatoes akan rasa lebih creamy.







Untuk full resepi chicken grilled+blackpepper sos mcm dlm pic
tggu next entry myna tau
till then, selamat mencuba dan kalau korang ada nk tnya apa-apa
boleh tanya dekat bawah  <3

No comments:

Post a Comment